Skip to content

Wat mag jij nog loslaten

“Wat mag jij nog loslaten om meer rust en ruimte te ervaren?”

Onlangs was dat ook bij mijzelf een “hot topic”, wat me op het idee bracht dit te delen in een blog. Het begon met de vraag die ik mijzelf stelde: “wat mag ik nog loslaten en op welke wijze”
Voordat ik je praktische tips deel kwam het in me op dit met je te delen. Waar jij je als wereldvrouw mogelijk ook in kunt herkennen.

Loslaten heb ik al vaker moeten doen. Ik heb mensen moeten loslaten. Er zijn dromen en verwachtingen die ik heb moeten loslaten in de afgelopen jaren. Als je van de ene kant van Nederland verhuisd naar de andere kant van het land dan moet je ook mensen en dingen loslaten. Als je vervolgens naar de andere kant van de wereld verhuisd voor een aantal jaren komt het grote loslaten voorbij. Allemaal goed te doen, het verhuizen was mijn eigen keus en ik zou het ook zo weer over doen ondanks dat je onderweg mensen verliest. Want jij vertrekt en “de achterblijver” gaat door met zijn eigen leven hier en dat is ook goed! En daarvoor hoef je echt niet naar de andere kant van de wereld te vertrekken. Ook verhuizen naar een dorp of stad iets verderop brengt al het nodige loslaten met zich mee.

Ik ga ook deze keer loslaten zoals ik altijd doe, heb ik besloten. Passend bij de items die ik los ga laten. Want er zit wel verschil in mensen loslaten wat soms rouw met zich mee brengt, ideeën en doelen loslaten wat een gevoel van falen mee kan brengen en dan nog verwachtingen loslaten wat teleurstelling mee kan brengen. Al deze items hebben alleen wel dezelfde basis. Die basis dat ben jij en daar begint het loslaten ook, bij jezelf.

Wat ik in elk loslaatproces zie en wat ook relevant is voor jou:

Soms sla je delen van loslaten over en ga je door met je leven. En kom je het op een nieuw punt in je leven weer tegen. Het is belangrijk om dat deel dan toch weer (h)erkennen en mee aan het werk te gaan. Waarbij je soms verwachtingen over jezelf moet laten varen. Zeker als je als wereldvrouw weer opnieuw moet beginnen. Bij terugkomst na een lang vertrek. Als er langere tijd tussen zit voordat je ergens weer opnieuw bent.

Tijd veranderd dingen en mensen. Kom je weer terug op eenzelfde plek en zit er 20 jaar tussen? Dan vraagt dat bijvoorbeeld loslaten van hoe sommige dingen eerder waren.
Een andere plek kiezen of innemen. Een nieuwe weg kiezen. Blijven denken in mogelijkheden.
Loslaten helpt je onder andere door het te (be)leven het te laten gaan en daarmee geeft het rust en ruimte.

Het is dus belangrijk om het niet weg te stoppen maar het te zien en er iets mee te doen.
Het loslaten van bagage, verwachtingen en ervaringen die je meeneemt uit je verleden en niet meer nodig hebt. Het loslaten van mensen die niet meer bij je huidige levensfase passen zijn soms echt nodig om weer ruimte en grip te krijgen. Aangezien je alleen invloed hebt op je eigen denken en doen, is het meest logische om dan ook als eerste bij en met jezelf beginnen. Bij je basis. Probeer eerst je eigen verwachtingen maar eens los te laten, dat geeft al ruimte. Verwachtingen over jezelf maar zeker ook verwachtingen die jij hebt van anderen kunnen heel benauwend werken. Ook levert het vaak onnodig stress op. Dat is toch jammer van je energie?

Tijdens een coaching traject, waarin je begeleiding krijgt bij onder andere zelfreflectie, het loslaten en het verwerken van de bijkomende emoties, creëer je weer ruimte en lucht voor jezelf. Buiten zelfreflectie is een coaching traject ook heel waardevol om daarin je valkuilen en grenzen te leren (her)kennen. Je kernwaarden te (her)ontdekken. Wat is voor jou belangrijk en waarom heb je het ergens lastig mee.

Een gesprek met je coach helpt je één en ander in het juiste perspectief te zetten en je blik te verruimen waardoor het ook makkelijker is je verwachtingspatroon aan te passen en bij je kernwaarden te blijven. Dat is echt superfijn.

Of zoals klanten ook delen:

• Coaching heeft mij zoveel rust en ruimte gegeven
• Ik sta nu veel zelfverzekerder in het leven
• Mijn blik is verruimd en mijn zelfbeeld vergroot

Ik blijf het bijzonder vinden mensen op deze manier te mogen begeleiden op een stukje van de door jou ingeslagen weg. De weg naar loslaten, zelfvertrouwen, ruimte en lucht in het leven. Weer grip hebben en zelf de regie en controle over je leven hebben. Dat is wat mijn werk ook gelijk zo mooi maakt. Hoe mooi en bijzonder is dat!

Herken jij je in deze blog? Wil jij ook meer handvatten, zelfverzekerder zijn en ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen d.m.v. persoonlijke coaching? Stuur me gerust een berichtje, dan verkennen we samen de mogelijkheden. Mail: info@mindsettwente.nl, telefoon: +31(0)646670437, website: www.mindsettwente.nl

Lieve groet, Astrid.