Skip to content

Help ik ben expat (partner)

Als expat (partner) woon en werk je in het buitenland. Dit kan tijdelijk zijn maar ook definitief zijn/worden. Zo’n expat missie brengt ook een andere leefstijl met zich mee en kan daardoor stressvol zijn. Je krijgt meestal te maken met een ander culturen, een andere functie/baan en een nieuwe leefomgeving. Dat betekent ook dat je vrienden en familie niet meer dichtbij wonen. Je bent niet meer bij verjaardagen zijn en “even een bakje koffie” of “een terrasje pakken samen” gaat ook niet meer. Dat kan soms ongemakkelijk voelen en in het begin zelf wat verdrietig. Vaak gaat dat na een tijdje weer over en ga je de nieuwe leefomgeving verkennen, mooie avonturen beleven en nieuwe mensen ontmoeten.
Maar soms gaat dat gevoel niet weg en blijf je een ongemakkelijk gevoel houden, je niet op je plek voelen, dan kunnen blijvende klachten ontstaan.

Dit zijn vaak mentale klachten zoals somberheid/depressie, stress, slaaptekort, angst etc met soms zelfs fysieke klachten als gevolg. Dit komt omdat je uit je vertrouwde omgeving weggaat en in een voor jou onbekende
omgeving gaat wonen en/of werken. In sommige gevallen krijg je vanuit de werkgever ondersteuning met bijvoorbeeld een korte begeleiding over de plaatselijke cultuur en de do’s and don’ts om te wennen aan je nieuwe woon en werkplek. Helaas is dat niet altijd voldoende en geldt dit ook niet altijd voor partners die meereizen of nareizen. Daarnaast kunnen verwachting die jij en je partner hadden van jullie nieuwe leven in het buitenland niet (helemaal) uitkomen. Jij mist misschien wel bepaalde activiteiten die je ondernam in Nederland.

Ook voor je partner is het niet gemakkelijk. Die heeft misschien (nog) geen werk en heeft de eigen baan/carrière moeten opgeven. Daardoor kunnen jij en/of je partner te maken krijgen met klachten als eenzaamheid, somberheid en verdriet. Op zo’n moment is het dan ook lastig om positief te blijven en te kijken naar de oplossing. Wat kan er wel. Wat kunnen we hier ondernemen. Wat zijn activiteiten waar jij of jullie nieuwe mensen kunnen ontmoeten. Allemaal belangrijke dingen voor jou en je partner om je thuis te gaan voelen in jullie nieuwe leefomgeving.

Als expat weet ik welke uitdagingen je kunt tegenkomen. Zowel voor vertrek als na aankomst in je nieuwe woon/werk omgeving. Ook begrijp ik dat het best lastig is om toe te geven aan jezelf laat staan aan je omgeving dat je het moeilijk of lastig hebt. Dat kan je weerhouden om bijvoorbeeld professionele hulp te zoeken. En dat is zo ontzettend jammer. Want dat kan precies de oplossing zijn die jij nodig hebt. Even in gesprek met iemand die ervaring heeft als expat, die weet waar je het over hebt, die met verschillende culturen heeft kennis gemaakt en die ook nog eens binnen handbereik is als je een internetverbinding hebt!

Hoe fijn zou dat zijn om geen taalbarrière te hebben, want eerlijk, emoties zijn toch het best te uiten in je moedertaal. En ook goed om te weten is dat de onlinesessies hetzelfde zijn als de fysieke sessies, daar zit geen verschil in.