Skip to content

Remigreren? Wat is dat verschrikkelijk moeilijk!

Als ex-expat weet ik als geen ander hoe dit voelt! Want wat was onze remigratie verschrikkelijk moeilijk voor mij. Natuurlijk was het voor ons weer aanpassen aan een andere woonomgeving, dat was niet veel anders als in het buitenland. Behalve dat we hier onze moedertaal konden spreken. Maar vooral het gevoel toch niet helemaal thuis te zijn in wat je dacht dat je thuis altijd is geweest. Je komt als het ware in een omgekeerde cultuurshock terecht.

Stel je hebt voor een langere of kortere periode in het buitenland gewoond en het is weer tijd om naar Nederland terug te gaan. Dit kan zijn vanwege werk of omdat je weer naar “huis” wilt. Het gevoel terug naar “huis” te gaan, als dat tenminste nog zo voelt, wordt vaak onderschat, maar een remigratie naar Nederland is ook gewoon weer een emigratie. En dat kan niet alleen praktisch, maar vooral ook mentaal een uitdaging zijn. Veel remigranten ervaren dan ook onverwacht mentale problemen na remigratie.

Dat heeft natuurlijk verschillende oorzaken:

  • Ten eerste is van invloed waar je gewoond hebt. Is dat relatief dicht bij huis, laten we zeggen Europa, dan verschilt de cultuur wel maar is er ook wel herkenning
    door bijvoorbeeld vakanties die je in dat land doorgebracht hebt. Heb je buiten Europa gewoond is het al een groter verschil. Alles is anders, van geuren, gebruiken, omgangsvormen etc.
  • Ten tweede heb je nog de duur van je buitenlandse avontuur. Heb je er kort gewoond dan is een terugkeer naar Nederland gevoelsmatig heel anders dan wanneer je jaren weg bent geweest.

Maar of je nu kort of lang bent weggeweest, je kijk op de wereld en dus ook op Nederland is veranderd. Jouw blik is breder geworden door alles wat je gezien, beleefd en meegemaakt hebt. En daardoor heb je ook vergelijkingsmateriaal met Nederland en het land of de landen waar je gewoond hebt. Er vallen je dingen op in Nederland die je minder leuk vindt of waar je je aan irriteert. En dan heb ik het niet over het oer Nederlandse weer 😉

Daarnaast zijn er de persoonlijke veranderingen die je opvallen. Je hebt er vast rekening mee gehouden dat je weer even moest wennen. Maar misschien was je er onbewust vanuit gegaan dat het wel weer snel zou wennen en je weer als vanouds door kon gaan. Dat is vaak niet het geval. Net als jij zijn jouw familie en vrienden ook in andere levensfases terecht gekomen. In de tijd dat jij “weg” was zijn zij in Nederland doorgegaan met hun leven en alles wat daarbij hoort. En dan heb je misschien ook nog te maken met het feit dat een (andere) baan vinden ook niet echt lukt.

Al met al valt dan de remigratie behoorlijk tegen en heb je misschien wel last van heimwee of het gevoel dat je gefaald hebt. Helemaal als de remigratie niet jouw eigen keus is geweest. Het kan zijn dat het project waar jij of je partner aan werkte klaar is of dat jullie buitenlandplannen niet zijn geworden wat je ervan verwacht hebt en daardoor terug moet. Dat kan allemaal bijdragen aan het gevoel dat je mentaal even niet zo goed gaat.

Wat zijn dan de meest voorkomende klachten die ik hoor van remigranten.

  • Somberheid/depressie => slecht slapen, veel piekeren
  • Eenzaamheid =>het lastig om weer aansluiting te krijgen met (nieuwe) vrienden
    en familie
  • Identiteitsproblemen =>wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik

Is dit herkenbaar voor jou? Weet dan dat je niet de enige bent!
Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend en gratis 1 e gesprek.
Lieve groet,
Astrid.